CBR start komende winter proef rij-examen op winterbanden

CBR start komende winter proef rij-examen op winterbanden

Het CBR houdt de komende winter in al zijn 55 rijexamenplaatsen een proef met examineren op winterbanden voor de categorie personenauto. Daartoe heeft het exameninstituut in samenspraak met de rijschoolbrancheorganisaties BOVAG, FAM en VRB besloten.
Aanleiding waren de goede resultaten tijdens een kleinschaliger proef in de afgelopen winter. Daaruit bleek dat het aantal uitgestelde examens aanzienlijk kan worden teruggedrongen zonder dat dit ten koste gaat van de verkeersveiligheid en de validiteit van het examen.
In de winter 2009-2010 moesten ruim 34.000 praktijkexamens en toetsen worden afgelast vanwege de uitzonderlijke weersomstandigheden en gladheid op de wegen. In de daarop volgende winter waren er dat 27.000.
De gedachte achter de proef is dat een  praktijkexamen met een auto op winterbanden tijdens winterse omstandigheden eerder zal doorgaan dan met een auto op andere banden. Tijdens de proef in de winter van 2011-2012 gingen er van de 410 examens op winterbanden 363 door, ofwel 89%. De examens op zomerbanden gingen toen niet door.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.