RecyBEM-inzamelaars zamelen in het derde kwartaal van 2022 ruim 2,2 miljoen gebruikte autobanden in. [Partnerbijdrage]
Foto: RecyBEM

RecyBEM-inzamelaars zamelen in het derde kwartaal van 2022 ruim 2,2 miljoen gebruikte autobanden in. [Partnerbijdrage]

RecyBEM publiceert de inzamelcijfers van het derde kwartaal van 2022. RecyBEM kijkt terug op een kwartaal waarin het inzamelaantal vergelijkbaar is met voorgaande derde  kwartalen. Er zijn in Nederland in het derde kwartaal van 2022 2,23 miljoen gebruikte autobanden uit de vervangingsmarkt ingezameld, 1 procent minder dan het derde kwartaal vorig jaar. Dit blijkt uit de inzamelcijfers van RecyBEM. Net als voorgaande jaren is het derde kwartaal een periode waarin er minder banden ingezameld worden dan in het tweede kwartaal. In het afgelopen derde kwartaal zijn er bijna negen procent minder banden “oud voor nieuw” vervangen dan in het tweede kwartaal van dit jaar en dat verschil is vergelijkbaar met voorgaande jaren. In het tweede kwartaal werden er ruim 2,44 miljoen afgedankte banden opgehaald bij de 10.000 garages, bandenbedrijven en gemeenten die in Nederland deelnemen aan het RecyBEM-systeem. 

De inzameling van de autobanden onder de RecyBEM-regeling in het derde kwartaal van 2022 betekent ook een enorme besparing van grondstoffen en CO₂-uitstoot: 

– 8.659 ton rubber 

– 1.603 ton staal 

– 45 ton textiel 

– 18.943 ton CO₂ 

* RecyBEM berekent de ecologische besparing met Ecotest. 

Het inzamelaantal van autobanden uit de vervangingsmarkt in het derde kwartaal van 2022 is vergelijkbaar met  het inzamelaantal van Q3 vorig jaar.  

 “Uitgangspunt voor RecyBEM als uitvoeringsorganisatie van het Besluit beheer autobanden, blijft dat we voor iedere verkochte autoband in Nederland een gebruikte band inzamelen en zo duurzaam mogelijk hergebruiken en herverwerken,” zegt Joost Kester, directeur van RecyBEM. “We willen samen met de branche en de overheid voorkomen dat er zwerfafval van gebruikte banden ontstaat. Daarom is ons doel om 100 procent marktdekking met ‘1 x oud voor 1 x nieuw’ realiseren. In dit derde kwartaal realiseren we meer dan die 100 procent. Voor iedere honderd banden die op de Nederlandse markt geplaatst wordt, zamelden we er in het derde kwartaal zo’n 108 in. De stijgende kosten voor energie en grondstoffen kunnen de industrie onder druk zetten. Als de vraag naar banden als gevolg van economische stagnatie zal afnemen, zal ook het inzamelaantal  afnemen. Bij iedere marktplaatsing van een band, zamelen we namelijk een gebruikte band die daarbij vrijkomt  kosteloos in. In de huidige inzamelcijfers zien we nog geen tekenen van stagnatie van de inzamelvolumes.“

Over het inzamelingssysteem 

RecyBEM levert een positieve bijdrage aan de circulariteit van autobanden. Voor iedere autoband (nieuw of  gebruikt) die voor de eerste keer op de Nederlandse markt gebracht wordt, zamelen gecertificeerde bandeninzamelaars onder regie van RecyBEM gebruikte autobanden in volgens het principe éénmaal oud voor éénmaal nieuw. De gebruikte banden worden nuttig toegepast en krijgen een zo hoogwaardig mogelijke bestemming. Het RecyBEM-systeem voorkomt dat oude banden rondslingeren in het milieu. Ook hoeven er minder primaire grondstoffen onttrokken te worden aan de natuur en wordt de uitstoot van CO₂ vermeden. RecyBEM is een initiatief van de bandenleveranciers, die in 2004 RecyBEM hebben opgericht om invulling te geven aan de verantwoordelijkheden uit het Besluit beheer autobanden. 

Over RecyBEM 

Sinds 1 april 2004 organiseert RecyBEM – om namens producenten en importeurs van autobanden, caravans en  aanhangwagens invulling te geven aan de verplichtingen uit het Besluit beheer autobanden (Bbab) – in Nederland de inzameling en hoogwaardige verwerking van gebruikte autobanden uit de vervangingsmarkt. Er zijn in Nederland ruim 10.000 deelnemers aan het systeem. Garagebedrijven, bandenspecialisten, leveranciers van autoaccessoires, autodealers en soortgelijke bedrijven in de bandenbranche laten hun afgedankte banden ophalen door RecyBEM-gecertificeerde inzamelaars. De verwerking wordt gerealiseerd bij gecertificeerde recyclers.  

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.