Nokian ziet winst dalen door lagere volumes
(foto: Nokian)

Nokian ziet winst dalen door lagere volumes

Het Finse Nokian Tyres heeft afgelopen jaar een operationele winst geboekt van 221,2 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 324,8 miljoen euro. De winstdaling is vooral te wijten aan het feit dat het bedrijf na afstoten van de activiteiten in Rusland minder banden kan leveren.

Nokian draaide een jaaromzet van 1,7 miljard euro, 3,6 procent meer dan in 2021. Zonder de Russische activiteiten kwam de omzet echter met 1,3 miljard euro ruim 6 procent lager uit. Nokian besloot in juni de Russische fabrieken te verkopen, een proces dat tot nu toe nog steeds niet is afgerond.

Ceo Jukka Moisio spreekt al met al van een jaar dat ‘buitengewoon en vol grote veranderingen’ was. “We hebben ook het besluit genomen om een nieuwe bandenfabriek te bouwen in Roemenië, die de eerste net-zero fabriek in de bandenindustrie zal worden. Ook starten we samenwerking met contractfabrikanten.’’

Moisio verwacht wel een moeilijk begin van 2023 ‘omdat we voorraden tekort komen’ maar hij hoopt dat de leveringen vanaf de tweede jaarhelft weer op gang zullen komen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.