Bridgestone boekt flink hogere winst
(foto: Bridgestone)

Bridgestone boekt flink hogere winst

Bridgestone heeft over 2022 een operationele winst geboekt van omgerekend drie miljard euro. Dat was ruim 17 procent meer dan in het voorafgaande jaar.

De omzet steeg met bijna 27 procent naar een recordbedrag van 28,6 miljard euro. De operationele marge daalde echter van 11,6 naar 10,7 procent. Bridgestone meldt in het financiële bericht dat de vraag naar vervangingsbanden in Europa en de VS in het laatste kwartaal van 2022 fors inzakte. Bij grotere banden van 18 inch of meer voor zowel personenauto’s als bestelwagens lijkt de vraag tot nu toe op peil te blijven.

Ook bij de Japanse bandenfabrikant zijn de goede cijfers hoofdzakelijk te danken aan hogere verkoopprijzen om de ‘omhoog geschoten’ kosten bij te houden. Het weer aantrekken van de autoproductie in de tweede helft van het jaar leverde eveneens een bijdrage.

Wel is het zo dat de nettowinst met 24 procent daalde, maar dat komt doordat die winst in 2021 flink werd opgepompt door de opbrengst van de verkoop van Firestone bouwproducten. Het bedrijf is ook bezig met het afstoten van enkele andere niet-banden activiteiten en de activiteiten in Rusland

Bridgestone mikt er voor het lopende jaar op dat de winst met nog eens 11,5 procent zal toenemen. De omzetstijging zal echter beperkt blijven tot 1 procent.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.