Bedrijf draait op voor schade door niet gekalibreerde momentsleutel

Bedrijf draait op voor schade door niet gekalibreerde momentsleutel

Snap-on momentsleutelBedrijven zijn verantwoordelijk voor de vervolgschade aan een voertuig als blijkt dat deze is ontstaan doordat de momentsleutel niet gekalibreerd is. Dit zegt Ger van Rootselaar van het authorized Snap-on repair center voor de Benelux in Bolsward.
Gevolgen
Volgens Van Rootselaar weten bedrijven niet welke gevolgen een niet gekalibreerde momentsleutel kan hebben. “Autofabrikanten en verzekeringsmaatschappijen leggen claims voor vervolgschades steeds vaker neer bij de werkplaats. Bij ongevallen met letsel of erger, door bijvoorbeeld loslopende wielen, kunnen claimbedragen onbetaalbaar worden.”
Aanhaalmoment
Van alle bouten en moeren in een voertuig, vereist 99% een aanhaalmoment. Aanhaalmomenten en procedures voor het aanhalen van boutverbindingen, wordt door voertuigfabrikanten gedocumenteerd en in reparatiehandleidingen aangegeven. Hiermee ligt de aansprakelijkheid en verantwoording van vervolgschades automatisch bij het bedrijf en het gebruikte gereedschap.
Volgens ISO-norm 6789 moet een momentsleutel uiterlijk bij 5.000 handelingen of één keer in de 12 maanden gekalibreerd worden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.