Vaco: staat personenwagenbanden blijft zorgwekkend

Het percentage personenwagens met minstens één onregelmatige slijtage of een schade was in februari 2014 32 procent, 9 procentpunten lager dan in juni 2013. Dit meldt Vaco op basis van eigen onderzoek, dat nu voor de derde keer is uitgevoerd.
Winterbanden
Volgens Vaco betekent dit niet dat de staat van de banden in het algemeen is verbeterd: de afname is toe te schrijven aan de relatief goede staat van de winterbanden. “Bij 86% van de auto’s met winterbanden zijn de banden in goede staat, maar bij auto’s op zomerbanden geldt dat voor slechts 58%.”
Tijdens het onderzoek komen de veldwerkers met regelmaat voertuigen tegen (29%) waarvan ten minste één band professionele controle vereist. Het gaat onder meer om beschadigde zijwanden en wielen, inrijdingen en sneeën in het loopvlak en foute montage. Ook hier scoren winterbanden (12%) beter dan zomerbanden (38%). In 4,8% van de gevallen moet minimaal één band worden vervangen (winterbanden 2,9% en zomerbanden 6,0%).
Profieldiepte
1,5% van alle auto’s (ruim 122.000 voertuigen) staat op banden met een profieldiepte onder de wettelijk toegestane grens van 1,6 mm. De eigenaren van deze personenwagens zijn daarmee in overtreding. Het gaat hier alleen om personenwagens op zomerbanden. De onderzoekers hebben geen enkele personenwagen aangetroffen met winterbanden onder de wettelijke toegestane profieldiepte. Desalniettemin vertoonde toch nog 6,8% van de wagens op winterbanden een profiel onder de 4 mm, het punt waar winterbanden een groot deel van hun winterse eigenschappen verliezen.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.