Aziatische tijgermug in Weert en Heijningen bestreden

Aziatische tijgermug in Weert en Heijningen bestreden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bekend gemaakt op bedrijventerreinen in Heijningen en Weert de Aziatische tijgermug te bestrijden. Men zegt de tijgermug hier tijdens een reguliere controle te hebben aangetroffen bij een importeur van gebruikte banden. “De bestrijding is een voorzorgsmaatregel zodat de muggen geen kans krijgen zich te vestigen in Nederland.”
In Nederland zijn nog geen exotische muggen aangetroffen die drager zijn van ziekteverwekkende virussen of parasieten. Door voorvallen in het buitenland is wel bekend dat deze muggen mogelijk ziekten kunnen overbrengen op mensen of dieren. Om te voorkomen dat de muggenexoten zich op deze locaties verder vermenigvuldigen en verspreiden, is gekozen voor actieve bestrijding. De tijgermug komt oorspronkelijk uit Azië maar komt inmiddels ook voor in andere delen van de wereld, waaronder Zuid-Europa.
In 2009 is gestart met het structureel monitoren van de aanwezigheid van exotische muggensoorten door oprichting van het Centrum Monitoring Vectoren (CMV). Er zijn sindsdien 3 verschillende exotische muggensoorten aangetroffen in Nederland bij importeurs van gebruikte banden. De muggen worden bestreden door de NVWA samen met het Kenniscentrum Dierplagen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.