Amerikaanse bandenfabrikanten aangeklaagd wegens kartelvorming
(Foto: Shutterstock)

Amerikaanse bandenfabrikanten aangeklaagd wegens kartelvorming

In de Verenigde Staten dreigt een rechtszaak tegen bandenfabrikanten wegens het kunstmatig te hoog houden van de bandenprijzen. Onder andere Pirelli, Continental, Michelin, Nokian, Bridgestone en Goodyear zijn aangeklaagd. Dat publiceert de rechtbank in New York. 

Een inwoner van Californië eist in een rechtszaak een schadevergoeding omdat ze te veel voor nieuwe banden heeft betaald. De aanklager en haar advocaat vragen toestemming om er een zogenaamde class action van te maken waardoor andere gedupeerden zich aan kunnen sluiten.

Contintental verklaart, tegenover Reuters, dat het een “zero-tolerance beleid hanteert als het gaat om naleving en grondig alle vermeende beschuldigingen opvolgt en onderzoekt”. De andere gedaagden hebben ofwel geweigerd commentaar te geven of hebben niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar.

Kartelactiviteit

De aanklacht in de Verenigde Staten volgt op de aankondiging van de Europese Commissie dat het een onderzoek instelt naar mogelijke illegale kartelactiviteiten van grote bandenproducenten. De Amerikaanse klacht, die kort gemeld is door Reuters, is gericht tegen Pirelli, Michelin, Goodyear, Continental, Nokian Tyres en Bridgestone maar ook een 100-tal daarbij horende bedrijven of eenheden. Zij worden er van beschuldigd met prijsafspraken voor alle soorten banden de anti-kartel wetten te hebben overschreden.

Hoge prijzen

Volgens de aanklager in de Verenigde Staten zijn banden tussen 2021 en 2023 gemiddeld 21,4 procent duurder geworden wat meer dan 70 procent hoger is dan de consumenteninflatie.

‘De prijzen van banden zijn hoog gebleven ondanks een afzwakkende inflatie en de verdwijnende effecten van de corona pandemie. De beschuldigde bedrijven bleven de hogere kosten doorberekenen aan de consument. De prijsverhogingen zijn disproportioneel vergeleken bij de stijging van hun kosten. De verkochte volumes zijn ook niet teruggelopen wat je normaal wel zou verwachten in een prijsconcurrerende markt’, aldus de aanklacht bij een rechtbank in New York.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.