Q1: omzet Nokian daalt 9,9 procent

Q1: omzet Nokian daalt 9,9 procent

Nokian TyresOndanks een groei op de Westerse markten in het eerste kwartaal van 2015 meldt Nokian Tyres grote problemen op de Russische markt. De omzet van het gehele concern daalde 9,9 procent tot 281,3 miljoen euro, vooral door een sterke omzetdaling van 43,9 procent in Rusland.
Daling omzet
Door de omzetdaling daalde ook het bedrijfsresultaat met 29,4 procent tot 48,3 miljoen euro De winst in de eerste drie maanden van dit jaar steeg evenwel door een belastingmeevaller van 38,7 miljoen euro naar 135,3 miljoen euro.
Rusland naar 2e plaats
Was Rusland in het eerste kwartaal vorig jaar nog Nokian’s belangrijkste afzetmarkt met 41,9 procent van de totale omzet, dit jaar is daar nog slechts 26,2 procent van over. Hiermee is Rusland naar de tweede plaats gedegradeerd achter de Nordics (Noord Europese landen). Volgens CEO Ari Lehtoranta is de situatie in Rusland nu enigszins gestabiliseerd. Volgens hem waren de belangrijkste boosdoeners in het eerste kwartaal de wisselkoersen en een vertraging in de verkoop van de winterbanden in Rusland. Volgens het kwartaalbericht kozen consumenten vaker voor goedkopere merken winterbanden.
In alle andere markten boekte Nokian wel betere resultaten, vooral in Noord Amerika.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.