Plan voor banden recyclefabriek net over de grens in België
Foto: Shutterstock

Plan voor banden recyclefabriek net over de grens in België

De Belgische start-up Risorce heeft 12,5 miljoen euro financiering opgehaald voor de verdere ontwikkeling van een banden-recycle fabriek in de provincie Luik. Risorce hoopt op den duur rond de helft van alle autobanden in Belgie lokaal te kunnen verwerken. De eerste eenheid wordt volgend jaar gebouwd waarna de fabriek in 2025 volledig operationeel moet zijn.

Dat laat Risorce weten in een persbericht. In België worden jaarlijks meer dan 5 miljoen autobanden ingezameld volgens Recytyre, de Belgische organisatie die instaat voor de coördinatie van de inzameling van gebruikte banden. In België wordt het grootste deel van deze gebruikte banden versnipperd en worden de rubberdeeltjes gescheiden van de textiel- en metaalmaterialen zodat ze kunnen worden gebruikt in verschillende industriële processen zoals sportvloeren, schokabsorberende of geluidsisolerende materialen, straatmeubilair en wegasfalt.

Risorce, dat in 2022 werd opgericht, zal een pyrolyseproces opzetten dat voornamelijk olie zal produceren die als grondstof zal worden verkocht aan Europese petrochemische bedrijven. De andere producten van het proces zijn carbon black en gas, die ook zullen worden gebruikt in industriële processen of voor de operationele behoeften van de fabriek.

De fabriek zal een pyrolyseproces gebruiken om gebruikte banden te behandelen. ‘Hoewel dit industriële proces op zich niet nieuw is, staat de toepassing ervan op de recyclage van bandengranulaat nog in de kinderschoenen. Er is nog geen productie-eenheid van dit type operationeel op industriële schaal in België of in de buurlanden’, aldus het bedrijf.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.