Nokian viert 80e jubileum winterband

Nokian viert 80e jubileum winterband

Nokia Tyres staat dit jaar stil bij de 80e verjaardag van haar winterband Hakkapeliitta voor personenauto’s. Dit laat de Finse bandenproducent weten.

Spijkerband
De Nokian Hakkapeliitta was Nokian’s tweede winterband. De eerste was de Kelirengas, een spijkerband die werd uitgevonden in Finland in 1934. Aanvankelijk werd deze gebruikt voor trucks en bussen. Twee jaar later kwam de versie voor personenauto’s met de naam Nokian Hakkapeliitta.

Profiel
Een belangrijke eigenschap van de winterband was destijds het diepe profiel. Dat was belangrijk omdat het destijds ‘’normaal’ was dat er op sneeuw werd gereden. Toen de wegen beter werden onderhouden en sneeuwvrij werden gemaakt was het de tijd voor verdere innovatie. In 1961 introduceerde Nokian als vervanging van de spijkerbanden de eerste Kometa-Hakkapeliitta. Deze had geen spikes meer, maar een speciale rubber samenstelling. De winterband werd direct bekend vanwege de goede resultaten met Finse rallyrijders.

Inmiddels zijn Hakkapeliitta winterbanden meer en meer gemeengoed geworden en worden ze verkocht in meer dan 50 landen ter wereld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.