Nederland wordt testland zelfrijdende auto’s

Nederland wordt testland zelfrijdende auto’s

Nederland wordt een proeftuin voor zelfrijdende voertuigen. De ministerraad heeft ingestemd met aanpassing van de regels waarmee grootschalige tests op de openbare weg met zelfrijdende auto’s en vrachtauto’s mogelijk worden. Dit meldt de Rijksoverheid.
Voortrekkersrol
Het kabinet wil dat Nederland een voortrekkersrol krijgt bij de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen en systemen waarbij auto’s met elkaar en met verkeerscentrales communiceren. Nederland heeft geschikte infrastructuur en – met kennisinstellingen en de automotive sector – de kennis in huis om proeven met zelfrijdende voertuigen te faciliteren.
RDW bevoegd
Met de aanpassing van de huidige regels wordt de RDW bevoegd om voor grootschalige testritten op de openbare weg ontheffing te verlenen: “Inmiddels hebben zich al diverse partijen gemeld die op de Nederlandse wegen testritten willen uitvoeren”, aldus de Rijksoverheid. “TNO bereidt in samenwerking met onder andere DAF, het Havenbedrijf Rotterdam en Transport en Logistiek Nederland een test met autonoom rijdende vrachtwagens voor en verkennen de provincie Gelderland en Wageningen UR de mogelijkheden van zelfrijdende voertuigen in het gebied Foodvalley.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.