Meeste bandenfabrikanten voeren winst fors op
(Foto: Apollo)

Meeste bandenfabrikanten voeren winst fors op

De meeste bandenfabrikanten, waaronder Apollo Tyres en Hankook, weten dit jaar de winst fors op te voeren. Ook Continental boekte het afgelopen kwartaal weer winst na een jaar geleden rode cijfers te melden. Het herstructurerende Goodyear vormt echter een uitzondering.

Apollo Tyres (Vredestein) realiseerde een kwartaalwinst van 52,74 miljoen euro, 164 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet ging met 5 procent omhoog naar 689 miljoen. Bestuursvoorzitter Onkar Karwar spreekt van “bemoedigende tekenen, met name in India, die wijzen op een verdere groei in de toekomst”.

Continental kwam uit op een kwartaalwinst van 299 miljoen euro vergeleken met 211 miljoen verlies in Q3 van 2022. De omzet ging wel met 1,5 procent omlaag naar 1,2 miljard euro. “Banden leverden een goede bijdrage, bij ContiTech bleven de verdiensten stabiel en Automotive-tak boekte vooruitgang,” vat topman Nikolai Setzer samen in het persbericht. Bij banden liepen de volumes wel terug door minder vraag in het vervangingssegment maar Tire kon toch de marge opvoeren van 11,8 naar 13,2 procent.

Hankook heeft in de eerste drie kwartalen van 2023 een winst geboekt van 583,6 miljoen euro, aldus de beursmelding. Dat is bijna 70 procent meer dan een jaar eerder. De omzet ging met 9,4 procent omhoog naar bijna 4,9 miljard euro. De operationele marge nam daarmee toe van 8,1 naar 12,5 procent. In Europa draaide Hankook een omzet van bijna 1,76 miljard euro, dat was 15,8 procent meer dan een jaar eerder. Europa deed het daarmee een stuk beter dan de andere regio’s in de wereld.

Goodyear leed in het derde kwartaal een nettoverlies van 89 miljoen dollar vergeleken met 44 miljoen dollar winst een jaar eerder, staat in de brief aan investeerders. Operationeel was er wel een winst van 322 miljoen dollar. Het aantal verkochte banden daalde verder met 2,8 procent naar 45,3 miljoen, met een terugloop van 5,8 procent bij vervangingsbanden. De omzet kwam dan ook 3,2 procent lager uit op ruim 5,14 miljard dollar. Goodyear meldt wel dat dit het eerste kwartaal in twee jaar was waarin de verkoopprijzen mix gunstiger uitviel dan de inflatie van de grondstoffenprijzen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.