Leden FNV Metaal akkoord met nieuwe cao voor banden- en wielenbranche
(Foto: Shutterstock)

Leden FNV Metaal akkoord met nieuwe cao voor banden- en wielenbranche

De leden van FNV Metaal hebben met ruime meerderheid ingestemd met de nieuwe cao voor de banden- en wielenbranche. Dat meldt FNV in een persbericht.

Na een serie onderhandelingen hebben leden tot vandaag (vrijdag 1 maart) de tijd gehad om hun stem uit te brengen. Nu is het duidelijk dat de FNV Metaal-leden akkoord zijn met de nieuwe cao. Ook andere vakbonden steunen de uitkomst van het cao-onderhandelingsresultaat. Ook branchevereniging Vaco is akkoord.

Het nieuwe cao-akkoord heeft een looptijd van 1 april 2024 tot en met 31 mei 2025. Een van de afspraken is de structurele loonsverhoging van gemiddeld 9,1 procent gedurende deze periode. Dat komt neer op een loonsverhoging van ruim 7,8 procent op jaarbasis.

Gefaseerde invoering

De loonsverhoging wordt gefaseerd ingevoerd, met onder andere een structurele verhoging van 60 euro en vervolgens 1,7 procent per 1 april 2024, gevolgd door verdere verhogingen van 2 procent in september 2024 en 3 procent in januari 2025.

Verder wordt 5 mei een doorbetaalde vrije dag en kunnen werknemers tot 100 weken verlof sparen om eerder te kunnen stoppen met werken. Ook is er overeengekomen dat leidinggevenden die tijdens bereikbaarheidsdiensten worden opgeroepen gewerkte uren voortaan als overwerkuren zullen krijgen.

Geboorteverlof

Verder wordt het aanvullend geboorteverlof aangevuld met een eenmalige uitkering van 250 euro bruto per kind, terwijl de afspraak over ontwikkelvouchers (125 opleidingsvouchers van 750 euro) wordt voortgezet. Er wordt nog gezamenlijk gezocht naar manieren om het gebruik ervan te stimuleren.

Ook komt er een gezamenlijke campagne om veilig en gezond werken te bevorderen en de werkdruk te verminderen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.