Geen extra maatregelen tegen bandenhandelaren

Geen extra maatregelen tegen bandenhandelaren

De minister van VWS neemt geen extra maatregelen om te voorkomen dat handelaren in tweedehands autobanden ongewenst kunnen zorgen dat er met deze geïmporteerde  banden ook exotische muggen ons land binnen komen. Daarmee neemt zij een risico voor de volksgezondheid en handelt zij in strijd met een motie die vorig jaar met algemene stemmen door de Tweede Kamer is aangenomen. Dit blijkt uit de antwoorden die het ministerie van Volksgezondheid heeft gegeven op vragen van het platform “Stop Invasieve Exoten“. De vragen waren gerezen na berichten in de media over de vondst van gezondheidsbedreigende muggen bij diverse importeurs van gebruikte banden.
Het gaat met name om tijgermuggen, gele koortsmuggen en Amerikaanse rotspoelmuggen. Alleen al de tijgermug is in staat om tientallen virusziekten te verspreiden, zoals knokkelkoorts, gele koorts, Chikungunya en diverse vormen van encefalitis (hersenontsteking). Deze muggen zijn al op negen locaties aangetroffen.  Gevraagd naar de maatregelen om de invoer van deze muggen te stoppen, blijkt dat de minister niet van plan is om hier iets tegen te doen. Het ministerie is van mening dat de monitoring en bestrijding die van overheidswege bij de bedrijven plaatsvindt voldoende is om het risico van vestiging en verspreiding van deze gevaarlijke insecten te beperken.
Maar volgens het Platform is deze aanpak niet effectief .In Zuid-Frankrijk heeft de tijgermug vorige maand al mensen besmet met twee tropische ziekten, knokkelkoorts en chikungunya. Het Platform overweegt een klacht in te dienen bij de Europese Commissie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.