Europarlementarier: Informatie bandenlabel onvoldoende

Europarlementarier: Informatie bandenlabel onvoldoende

De Belgische Europarlementariër Ivo Belet vindt dat er nog veel te weuinig informatie is over het Europese bandenlabel dat op 1 november wordt ingevoerd. Dit zei hij tijdens de opening van de Lanxess-rubberfabriek in Zwijndrecht (België). “We denken dan ook dat de Europese Commissie meer informatie moet geven over het label. Op dit moment zijn consumenten zich nog te weinig bewust van het feit dat de keuze van banden invloed heeft op het brandstofverbruik en de CO2 emissie.”
Ivo Belet gelooft dat er tijd nodig is voor automobilisten om te wennen aan het label: “Banden worden niet elk jaar verwisseld. Daarom hebben we de commisie gevraagd om drie jaar na de invoering een evaluatie uit te voeren. De commissie moet dan nagaan wat de consumenten weten over het bandenlabel. Het feit dat het gelijk is aan het energielabel voor bijvoorbeeld koelkasten en andere huishoudelijke apparatuur is natuurlijk een voordeel. Maar de vertaling in een lager brandstofverbruik en een kortere remweg maakt het moeilijker.”
Belet wil daarom bij de evaluatie over drie jaar de mogelijkheid om de wetgeving over het bandenlabel aan te passen. ”Nu is het bijvoorbeeld moeilijk om banden te vinden die voldoen aan de criteria brandstofverbruik en grip op nat wegdek in de categorie A. Als deze situatie in de nabije toekomst niet verandert, moeten we er opnieuw naar kijken.””
 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.