Apollo Vredestein wil duurzamer met stoom uit biomassa

Apollo Vredestein wil duurzamer met stoom uit biomassa

Apollo Vredestein, Koninklijke Grolsch en Twence starten een onderzoek naar een stoomnetwerk voor industriële bedrijfsprocessen in Twente. Met een aansluiting op groene stoom kunnen Apollo Vredestein, Grolsch hun aardgasverbuik sterk reduceren.

Vulcanisatie
Apollo Vredestein gebruikt stoom bij de productie (vulcanisatie) van banden. Grolsch gebruikt warmte voor het brouwen van bier, opwarmen van pasteurs en spoelmachines en het verwarmen van de gebouwen. De twee bedrijven willen hun bedrijfsprocessen verduurzamen met stoom van de biomassa-energiecentrale van Twence, die wordt gevoed met afvalhout. Volgens Twence kan dit een besparing opleveren van 11 miljoen m3 aardgas per jaar (vergelijkbaar met het gasverbruik van 7.500 huishoudens). Dit resulteert in een CO2-emissiereductie van 20 kton CO2 per jaar.

Verduurzaming
Door samen te gaan werken wordt door de drie bedrijven een substantiële stap gezet in de verdere verduurzaming van het regionale energieverbruik. “De provincie Overijssel ondersteunt de samenwerking tussen de bedrijven van harte, en hoopt dat de studie uiteindelijk bijdraagt aan verduurzaming in de bedrijfsvoering van de bedrijven”, aldus Provincie Overijssel.
Twence levert al sinds 2011 stoom  vanuit de afvalverbrandingsinstallaties aan AkzoNobel. Vanaf 2018 kan Twence ook 100% groene stoom en warmte leveren vanuit de biomassa-energiecentrale.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.