A-label scheelt 43 verkeersdoden

A-label scheelt 43 verkeersdoden

Wanneer alle automobilisten zouden overstappen op banden met een A-label voor geluidsreductie, grip op nat wegdek en brandstofverbruik, zou dat op jaarbasis 43 verkeersdoden schelen. Dit blijkt uit onderzoek van TNO in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ook zouden de maatschappelijke kosten met bijna een miljard afnemen.
Geluidsreductie
Dergelijke Triple A banden zijn op dit moment nog niet of nauwelijks te verkrijgen. Als dat wel zou zijn zou dat de maatschappelijke uitgaven met 938 miljoen euro kunnen terugdringen. Op het gebied van geluidsreductie kan dat leiden tot een besparing van 389 euro.Veel mensen zullen minder last hebben van geluid, bijvoorbeeld als ze dicht bij een snelweg wonen. TNO schat het aantal Nederlanders dat zich nu ergert op ongeveer een half miljoen.
Verkeersdoden
Het betere gedrag op nat wegdek zal naast de 43 minder verkeersdoden per jaar leiden tot een reductie van 260 zwaargewonden en 364 lichtgewonden. Tenslotte kunnen bestuurders van personenauto’s per jaar ongeveer 117 euro aan brandstof besparen.
De overheid zou volgens TNO maatregelen kunnen treffen om het gebruik van AAA-banden te bevorderen, bijvoorbeeld door subsidies en informatiecampagnes. Ook kan men de ontwikkeling van AAA-banden stimuleren door onder meer door belastingen en subsidies. Als meest verregaande optie noemt TNO het verplichten van triple-A banden als eerste montage.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.