Etrma: vervangingsverkopen in Q1 gestegen, ondanks onzekerheden
(Foto: Shutterstock)

Etrma: vervangingsverkopen in Q1 gestegen, ondanks onzekerheden

De European Tyre and Rubber Manufacturers Association (Etrma) heeft de vervangingsverkopen van zijn leden, over Q1 van 2022, gepubliceerd. De bij Etrma aangesloten bandenfabrikanten zijn samen goed voor zo’n 70 procent van de wereldwijde bandenverkoop (eerste montage en vervangingsmarkt).

De vereniging ziet in bijna alle segmenten een stijging ten opzichte van het eerste kwartaal van een jaar eerder. Er werden in Europa in het eerste kwartaal van dit jaar 62 miljoen banden in de vervangingsmarkt voor personenauto’s verkocht, tegenover 57 miljoen een jaar eerder. Dat is een stijging van 9 procent.

Vooral all-season banden voor auto’s doen het volgens Etrma goed: dit segment steeg met maar liefst 22 procent. Daarnaast doen Truck & Bus, Motor- en Scooterbanden het goed dankzij het economisch herstel na corona. Dit aantal nam met tien procent toe.

Alleen het landbouwsegment laat deze groei volgens de vereniging niet zien. De koepelorganisatie stelt dat de reden hiervoor ligt bij lage seizoen gebondenheid. Het algemene groeitempo van het consumentensegment is in maart daarentegen vertraagd. Dit is een gevolg van de onzekerheden en de gevolgen van de Russo-Oekraïense oorlog.

“We moeten realistisch zijn. Daarom gaan we ervan uit dat de spanningen in de grondstof- en energievoorziening, als gevolg van de huidige situatie, de verkoopvolumes in de komende maanden waarschijnlijk beïnvloeden”, vertelt Fazilet Cinaralp, secretaris-generaal van Etrma, in een persbericht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.