NVWA: nieuwe exotische mug mogelijk in Nederland via banden

NVWA: nieuwe exotische mug mogelijk in Nederland via banden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in de gemeente Lelystad voor het eerst een exemplaar van de Aedes flavopictus mug aangetroffen. Dit is een exotische mug die sterk lijkt op de Aziatische tijgermug, zo laat de organisatie weten.
Gebruikte banden
Het is de eerste keer dat deze mug buiten zijn natuurlijke verspreidingsgebied (Japan en Korea) is aangetroffen. Volgens de NVWA is niet bekend hoe deze mug in Nederland terecht gekomen is, maar gaat ervan uit dat deze net als andere exotische muggen Nederland kunnen bereiken via internationale transporten van bijvoorbeeld gebruikte banden. De overheid wil voorkomen dat invasieve exotische muggen die mogelijk ziektekiemen kunnen overbrengen zich hier vestigen.
Maatregelen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit neemt naar aanleiding van deze vondst dezelfde maatregelen die ook genomen worden bij het aantreffen van de Aziatische tijgermug. Dit betekent dat op het betreffende bedrijf en in de directe omgeving alle volwassen (exotische) muggen worden bestreden. Verder worden op en rond de vondstlocatie geschikte broedplaatsen van muggen verwijderd of behandeld met een larvendodend middel om de larven van de mug te bestrijden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.