Platform tegen tijgermug verliest rechtszaak

Platform tegen tijgermug verliest rechtszaak

Op 11 augustus jl. deed de Rechtbank Rotterdam uitspraak in de rechtszaak die de Stichting Platform Stop Invasieve Exoten had aangespannen tegen de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit laat Vaco weten.

Vier bandenbedrijven
Het Platform eiste van de minister dat zij tot handhaving zou overgaan bij de vier bandenbedrijven waar in 2015 in totaal 11 tijgermuggen waren geconstateerd. De rechtbank kon zich vinden in het handhavingsbeleid van het ministerie van VWS dat niet gericht is op het realiseren van een nulvangst van (larven van) tijgermuggen, maar op het indammen van de risico’s voor introductie en verspreiding van exotische muggen. Die zouden infectieziekten kunnen overdragen, al is de kans daarop volgens de NVWA zeer klein.

Handhavingsbeleid
Door het handhavingsbeleid is het aantal tijgermuggen bij bandenbedrijven in Nederland de afgelopen jaren gedaald van 450 stuks (2009) naar 8 stuks (2016). Het handhavingsbeleid werpt dus zijn vruchten af, vond ook de Rechtbank Rotterdam. Vaco is dan ook verheugd met de rechterlijke uitspraak. “Behalve de overheid hebben ook bedrijven die banden uit ‘risicogebieden’ importeren veel geïnvesteerd in de bestrijding van exotische muggen”, aldus algemeen secretaris Tim van der Rijken. “We zijn blij dat de investeringen zichtbaar hun vruchten afwerpen en dat geen aanvullende maatregelen nodig zijn. De onzekerheid daarover die door de rechtszaak ontstond heeft bij de betrokken ondernemers flink wat onrust veroorzaakt.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.