Ysbrand Wijnant wint innovatieprijs geluidsreductie banden

Ysbrand Wijnant wint innovatieprijs geluidsreductie banden

De Twentse onderzoeker dr.ir. Ysbrand Wijnant van de Universiteit Twente heeft een prijs gekregen voor het beste idee in het kader van de Nationale Geluid en Trillingen Innovatieprijs 2011. Voor zijn aanpak van het beruchte geluidsprobleem ‘Lawaai van (auto)banden op het wegdek deed hij zijn inzending met als titel ‘Vermindering van band-weglawaai door diffractoren (zijresonatoren) in het wegdek’. Samen met de gemeente Enschede deed hij hiermee een praktijkproef en uit de proef bleken de diffractoren inderdaad het band-weglawaai te reduceren. Gesteund door een Valorisation Grant van STW werkt Wijnant zijn idee verder uit. In het kader van de Nationale Geluid en Trillingen Innovatieprijs 2011 overhandigde de jury de prijs voor het ‘Beste Wilde Idee’ aan Wijnant.
Wijnant’s inzending sprong eruit vanwege het idee voor een geheel nieuwe aanpak van een groot geluidprobleem. De jury zegt een groot toepassingsbereik te zien als het zou lukken deze inzending nu in de praktijk verder te ontwikkelen: “Juist het feit dat nog niet duidelijk is of ontwikkeling tot een daadwerkelijk toe te passen product zal slagen, maakt dit een wild idee.” 

Dit bericht heeft 0 reacties

  1. Johan

    Het valt mij op dat er altijd maar gesproken wordt over geluidsreductie van banden.
    Natuurlijk maakt een band een wezenlijk onderdeel uit van de geluidsproductie, maar vlak de samenstelling van het wegdek niet uit.
    Het is uiteraard mogelijk een band “dodelijk”stil te maken, maar de negatieve gevolgen van een dergelijke band met b.v. een remweg die 2 x zo lang gaat worden, zijn niet te overzien, en zal deze band letterlijk “dodelijk stil worden”.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.