Vredestein onderzoekt productie banden uit paardebloemen

Vredestein onderzoekt productie banden uit paardebloemen

PaardenbloemVredestein onderzoekt het gebruik van latex van paardenbloemen voor de productie van autobanden. Volgens de bandenfabrikant is het mogelijk om een dergelijke band binnen 10 jaar op de markt te brengen.
Vredestein heeft het initiatief voor het onderzoek genomen vanwege het wereldwijd gebrek aan natuurrubber, aldus Nico Gevers van Vredestein: “Met name in China en India wordt zoveel extra natuurrubber gebruikt dat er op de markt te weinig aanwezig is. Een nieuw soort natuurrubber en dan ook nog uit Europa zou de uitkomst zijn.”
Vredestein gaat nu bekijken of het de latex uit paardenbloemen kan gebruiken voor de  voor de productie. Probleem is wel dat voor de paardenbloemen enorme kweekvelden moeten worden aangelegd. Volgens Vredestein zou dat een kostbare zaak worden. De bloem zou nog wel genetisch moeten worden aangepast zodat er per plantje meer latex-opbrengst is.
Het onderzoek bevindt zich nog in de opstartfase. De eerste band uit latex zal volgens Vredestein pas over 10 jaar het asfalt zien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.