Versleten autobanden goed voor stroomopslag

Versleten autobanden goed voor stroomopslag

Onderzoekers van het Amerikaanse Oak Ridge National Laboratory (ORNL) hebben een methode ontwikkeld om oude autobanden te recyclen tot supercondensators voor compacte stroomopslag. Dit meldt Duurzaambedrijfsleven.nl.
Koolstoffilms
Volgens het digitale vakblad heeft een team van ORNL samen met wetenschappers van de Drexel University een proces ontwikkeld om versleten rubberbanden te verwerken tot koolstoffilms. Deze papierachtige films presteren goed als elektrodes voor supercondensators. Ze hebben een hoge energiedichtheid en verloren na 10.000 keer op- en ontladen slechts 2 procent van hun capaciteit.
Start-stop systemen
De onderzoekers stellen dat de films met deze eigenschappen goed geschikt zijn voor start-stopsystemen in auto’s en voor toepassingen in de industrie en in het elektriciteitsnetbeheer: “Remmende auto’s kunnen met de supercondensators snel veel elektriciteit opslaan en weer vrijgeven om emissievrij en snel op te trekken.”
Duurzaambedrijfsleven.nl zegt dat de onderzoekers voor de komende jaren verwachten dat er dagelijks 8.000 ton aan versleten autobanden voor recycling beschikbaar komt. Op termijn denken ze met hun proces daarvan 50 ton in hoogwaardige elektriciteitsopslagsystemen te kunnen verwerken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.