Verbond van Verzekeraars terughoudend over winterbanden

Het Verbond van Verzekeraars is terughoudend over een mogelijke winterbandplicht in Nederland. Dit zegt deze organisatie naar aanleiding van het aanbreken van de winter op 21 december. Zo’n verplichting noemt men een vergaande en voor de consument kostbare maatregel. “Het zou bijvoorbeeld betekenen dat ook auto’s die voornamelijk in de stad als boodschappenautootje worden gebruikt, eraan moeten geloven”, aldus beleidsadviseur Ernst Pompen. “Bovendien worden minder draagkrachtige consumenten flink op kosten gejaagd.”
Het Verbond juicht wel toe dat winterbanden door steeds meer automobilisten worden aangeschaft. “Ook verzekeraars twijfelen niet aan het nut ervan. De remweg van winterbanden is namelijk twee keer zo kort als die van zomerbanden. Vorst leidt tot zes procent meer autoschades en kan sneeuwval tien tot wel vijftig procent meer schades opleveren. Daarnaast leidt Oud & Nieuw steevast tot een piek in de schadelast.”
Een wettelijke verplichting is volgens Het Verbond een besluit dat de politiek moet nemen “en die laat het vooralsnog over aan de individuele verantwoordelijkheid van de automobilist.”

Dit bericht heeft 0 reacties

  1. Alex Koelemeijer

    Het is niet echt zo dat mensen flink op kosten worden gejaagd. Een winterband kost niet (veel) meer dan een zomerband en ze slijten niet tegelijkertijd.
    Daarnaast gebeuren er genoeg ongelukken in de stad met een “boodschappenautootje”.
    Sterker nog, die ongelukken kunnen nog wel eens vervelend uitpakken omdat er in de stad meestal wat meer voetgangers en fietsers zijn dan op de snelweg….

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.