Veel wintersporters laks met sneeuwkettingen

Veel wintersporters laks met sneeuwkettingen

1 op de 7 Nederlandse wintersporters neemt geen sneeuwkettingen mee in de auto. Dit blijkt uit onderzoek van Markteffect in opdracht van Bovag.
Wintersport
Gemiddeld gaan jaarlijks circa 1 miljoen Nederlanders op wintersportvakantie, waarvan zo’n 85 procent met de auto. Dat betekent dat bijna 120.000 Nederlandse wintersporters zonder sneeuwkettingen aan boord op pad gaan. 160.000 mensen nemen kettingen mee die (wellicht) niet passen. Ruim 50.000 gaan met zomerbanden op reis.
Niet nodig
In het onderzoek geeft 14 procent aan geen sneeuwkettingen mee in de auto te nemen richting de wintersportbestemming. Ruim 70 procent van deze mensen denkt ze niet nodig te hebben of heeft ze nog nooit eerder nodig gehad. 11 procent geeft aan dat er toch niet op gecontroleerd wordt. Van de wintersporters die wel sneeuwkettingen meenemen, weet echter ruim 1 op de 5 niet (zeker) of deze wel passen op de wielen van de auto. 28 procent heeft nog nooit geoefend met het opleggen van de kettingen. 49 procent van de respondenten zegt volledig voorbereid op pad te gaan.
6 procent van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan met zomerbanden richting de sneeuw te rijden, bijna driekwart zegt winterbanden te hebben gemonteerd en ruim een vijfde vierseizoenenbanden. Daarbij geeft overigens 33 procent aan niet te weten of de banden zijn voorzien van het ‘alpine’- c.q. ‘sneeuwvlokjessymbool’, hetgeen bijvoorbeeld in Duitsland verplicht is bij winterse omstandigheden. Meer dan de helft (53 procent) weet ook niet of de aanduiding M+S (‘mud and snow’; modder en sneeuw) op de banden staat.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.