Veel automobilisten rijden in zomer door op winterbanden

Veel automobilisten rijden in zomer door op winterbanden

Van het Nederlandse wagenpark rijdt 5,6 % in de zomer op winterbanden, zo blijkt uit onderzoek van Kwik-Fit onder bijna 1.650 auto’s.
Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat er in Nederland rond de 7.8 miljoen auto’s zijn, omgerekend zijn dat ongeveer 440.000 automobilisten die in de zomer op winterbanden rijden. De meeste auto’s in Nederland rijden zowel in de winter als in de zomer op Michelin banden, daarna zijn
Continental en Bridgestone de meest populaire bandenmerken.
In de winter rijdt ongeveer 32% van de Nederlanders op winterbanden. Dit betekent dat ruim 17% van de winterbandenbezitters afgelopen zomer is doorgereden zonder de bandenwissel naar zomerbanden. Dit kan komen doordat deze automobilisten vergeten te wisselen of er bewust voor kiezen om door te rijden. Dit heeft wel consequenties, want het brandstofverbruik (CO2-uitstoot) van winterbanden in de zomer ligt hoger, de banden slijten sneller en hebben bij hogere temperaturen vaak een langere remweg. “Het niet wisselen naar zomerbanden wordt vaak ingegeven door de economische druk op de huishoudportemonnee of omdat automobilisten denken dat de winterbanden sowieso voor meer grip zorgen”, aldus Arjan van der Meer, marketing directeur van Kwik-Fit. “Beide beweegredenen komen voort uit onwetendheid, het doorrijden op winterbanden in de zomer is niet alleen onveilig door een vaak langere remweg, maar ook kostbaar omdat de banden sneller slijten en dus eerder vervangen moeten worden.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.