Vakantiegangers vaak onbewust van bandenrisico’s

Vakantiegangers vaak onbewust van bandenrisico’s

Vakantiegangers slaan (te) weinig acht op de staat van hun banden. Dit meldt Vaco op basis van onderzoek dat elk jaar wordt uitgevoerd.
Zwaarder beladen
Vaco wijst erop dat vakantieverkeer veel van banden vergt: “De auto is zwaarder beladen dan normaal en rijdt – zeker in Duitsland – soms met hoge snelheid. Des te belangrijker dat de banden geschikt en in goede staat zijn. Helaas blijkt dat vaak niet het geval.”
Toch verbetert het bandenbewustzijn langzaam, aldus Vaco-secretaris Tim van der Rijken: “De campagnes op de borden boven de snelweg dragen daar zeker aan bij, aangevuld met onze eigen campagnes zoals ‘doedebandencheck’. Die laatste heeft in de afgelopen weken via de radio zo’n 4,5 miljoen automobilisten bereikt.”
APK
Uit onderzoek van de RDW blijkt dat bij de APK zo’n 6% van de auto’s op banden rijden die voor dat voertuig niet geschikt zijn. Een band heeft namelijk een maximale belastbaarheid en omwentelsnelheid. Veel automobilisten lijken zich daarvan niet bewust. “Daarom maken wij ons al tijden hard voor een controle hierop in de APK, zoals Europa ook voorschrijft”, aldus Branchemanager Edwin Brinksma.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.