Vaco waarschuwt voor gladde banden op sneeuw

Vaco waarschuwt voor gladde banden op sneeuw

Juist met sneeuwval is veiligheid op de weg van essentieel belang. Vereniging Vaco uit haar zorgen: zo’n 325.000 personenwagens rijden rond met banden die minder dan de wettelijke voorgeschreven profieldiepte van 1,6 mm hebben.
Volgens Edwin Brinksma is de profieldiepte van essentieel belang voor de verkeersveiligheid bij sneeuwval: “Op een wegdek dat bedekt is met 3 mm water heeft een band nauwelijks nog contact met het wegdek. Laat staan als op het wegdek ook nog een laag sneeuw ligt.”
Uit eerder onderzoek van Vaco was al gebleken dat er circa 325.000 personenaúto’s rondrijden met banden die minder dan de wettelijk voorgeschreven profieldiepte van 1,6 mm hebben. Brinksma: “Met de huidige weersomstandigheden baart dit ons extra zorgen. En dan hebben we het nog niet over de 41% van de personenauto’s die kampen met ten minste één band met slijtage of schade.”
Volgens Brinksma speelt de profieldiepte ook bij winterbanden een belangrijke rol: “”Wanneer een winterband minder dan 4 mm profiel heeft, verliest de band een groot deel van zijn winterse eigenschappen, ook al mag er wettelijk gezien mee worden doorgereden.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.