Impact corona op bandenbranche flink gedaald, Vaco stopt met monitor
Bandenbranchevereniging Vaco stop met zijn coronamonitor vanwege de dalende impact van het virus op de banden- en wielenbranche. (Foto: Shutterstock)

Impact corona op bandenbranche flink gedaald, Vaco stopt met monitor

Het percentage bandenbedrijven dat vertrouwen heeft op een goede afloop na de coronacrisis, is met 4 procentpunt gestegen naar 88 procent ten opzichte van de vorige coronamonitor. Dat blijkt uit de twintigste en laatste Vaco bandenmonitor (periode 1-8 september). De Vaco-leden verwachten gemiddeld een omzetverlies van 20 procent (vorige monitor: 20%). Hoewel de beleveringsproblemen als gevolg van de coronapandemie zijn afgenomen ten opzichte van de vorige monitor, levert het zoeken naar alternatieven veel extra werk op bij bandenbedrijven.

Beschikbaarheid

Op de vraag op welke manier corona impact heeft op de organisatie, worden de beleveringsproblemen met 35 procent het vaakst genoemd. Zo zorgen het wereldwijde gebrek aan schepen en zeecontainers voor vertraging van de levering van banden van buiten Europa. Toch is er een lichte verbetering te zien, want in de vorige monitor werden beleveringsproblemen nog door 42 procent genoemd als probleem. Na beleveringsproblemen volgen minder klanten (20%) en minder werk in de werkplaats (20%).

Bedrijfswagenbanden voor trucks vormen het grootste probleem; van de respondenten die actief is in dit segment ervaart 44 procent de beschikbaarheid als ‘slechter’ en 28 procent zelfs als ‘veel slechter’. Totaal is dus 72 procent negatief gestemd, waarmee de nood binnen dit segment het hoogst is. Van de respondenten actief in het segment landbouwbanden kwalificeert 67 procent de beschikbaarheid als (veel) slechter. De beschikbaarheid van personen- en bestelwagenbanden (zomerbanden, winterbanden, allseason-banden) onderscheidt zich bovengemiddeld negatief. Circa 45 procent van de deelnemers kwalificeert de beschikbaarheid als (veel) slechter. Industriebanden en wielen (staal of lichtmetaal) zijn eveneens slechter leverbaar.

Een meerderheid van de bandenbedrijven vindt het belangrijk dat het personeel gevaccineerd is (60%). 29 Procent van de Vaco-leden maakt zich, volgens Vaco, zorgen over een onveilig werkklimaat door werknemers die wellicht niet ingeënt zijn. Vanwege de wet op privacy mogen werknemers niet aan hun personeel vragen of zij een inenting hebben gehad. Toch zou 71 procent van de Vaco-leden dat wel graag willen weten. Leasemaatschappij Leaseplan veroorzaakte onlangs opschudding met zijn besluit om alleen ingeënte werknemers terug te laten keren op kantoor.

Met de laatste coronamonitor maakt de bandenbranchevereniging een einde aan een reeks die bijna anderhalf jaar beslaat. Vaco sluit de enquête onder leden af vanwege het stopzetten van de financiële steunmaatregelen vanuit Den Haag. Ook laat de corona-impact op de banden- en wielenbranche al lange tijd een dalende trend laat zien volgens Vaco.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.