VAB tegen verplicht gebruik winterbanden in Belgie

VAB tegen verplicht gebruik winterbanden in Belgie

Winters verkeerDe Belgische mobiliteitdsorganisatie VAB stelt dat een verplichting van winterbanden niet wenselijk is. De Belgische Staatssecretaris voor mobiliteit Wathelet wacht een onderzoek van het BIVV af om een beslissing te nemen.
Marktonderzoek door de VAB heeft aangetoond dat er bij bedrijfsauto’s al een duidelijke toename is in het gebruik van winterbanden. 60% van de bedrijfsauto’s is uitgerust met winterbanden en dat kan volgens VAB nog stijgen tot 70% à 80%. Ook blijkt uit het onderzoek dat automobilisten met winterbanden de voordelen ervan vaak overschatten. Volgens de VAB zijn de voorstanders van winterbanden vooral te vinden bij de huidige gebruikers ervan. 7 op 10 van de huidige gebruikers wil een verplichting. Verder bleek dat bij auto’s met winterbanden verhoudingsgewijs het aantal ongevallen niet daalt, maar ook niet toeneemt.
Op grond van deze resultaten is VAB voorstander van een zogenaamde sensibilisering “rond het nut van winterbanden voor wie elke dag de baan op moet met zijn wagen.” Ook stelt men de wenselijkheid van een opleiding ter discussie omdat een gebrekkige opleiding kan leiden tot risicogedrag. Volgens VAB zouden gebruikers van winterbanden correct moeten worden geïnformeerd over de precieze voor- en nadelen van winterbanden: “Nog beter is dat gebruikers een praktische opleiding krijgen.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.