Tyre Extinguishers slaan nu ook in Zwolle toe
(Foto: Shutterstock)

Tyre Extinguishers slaan nu ook in Zwolle toe

Tyre Extinguishers (TX) heeft opnieuw toegeslagen, ditmaal in Zwolle. De milieuactivisten laat in verschillende landen banden van SUV’s leeglopen.

De politie stelt twee meldingen binnen te hebben gekregen van auto’s met lege banden in de buurt Veerallee. TX stelt daarentegen op zijn eigen site dat er twaalf SUV’s zijn belaagd. De cijfers van de actiegroep en van de politie liggen vaker uit elkaar. Vorige maand kwamen er bijvoorbeeld vijf meldingen bij de Haagse politie binnen van vernielde banden. De organisatie claimt daarentegen in totaal vijftig SUV’s ‘uitgeschakeld’ te hebben.

TX is een internationale milieuactiegroep die zijn pijlen op SUV’s gericht heeft, omdat ze naar eigen zeggen veel belastender voor het milieu zijn dan een ‘ conventionele’  auto. De organisatie heeft een losse structuur en roept wereldwijd sympathisanten op om SUV-banden leeg te laten lopen. Op deze manier hopen ze mensen te ontmoedigen nog zo’n auto aan te schaffen. “Het gaat om het strafbare feit ‘vernieling van eigendommen’. Het verstandig om, indien mogelijk, de auto onder de camera’s te parkeren of op een andere goed zichtbare plek”, geeft Mandy Groenewegen, Woordvoerder van de politie als tip aan SUV-eigenaren.

Extinguishers

TX begon in maart van 2022 in Engeland en claimt wereldwijd achtduizend keer toegeslagen te hebben. Op de website van de organisatie kunnen sympathisanten het pamflet van de organisatie downloaden. Bij elke actie is het de bedoeling om dit pamflet onder de ruitenwisser achter te laten. De kop hiervan luit ‘Let op – Je benzineslurper doodt’. Daaronder legt de groep verder uit waarom SUV’s in hun ogen een overbodige luxe zijn in drukke binnensteden. Daarnaast stellen ze ook dat ze schadelijk voor het milieu en gevaarlijk voor voetgangers zijn.

“We willen in autovrije steden wonen. Auto’s zijn niet de oplossing, elektrisch of anderszins. SUV’s zijn het ergste voorbeeld van onnodig klimaatverbruik. Vrachtwagens en vrachtwagens hebben tenminste nog een doel, SUV’s niet. Ze bestaan alleen voor de ijdelheid van hun eigenaar. We voorkomen ongelukken door pamfletten ter plaatse achter te laten en bandenspanningssensoren detecteren toch wel lekke banden. Waar we ons meer zorgen over maken, zijn de miljoenen mensen die op dit moment sterven als gevolg van klimaatverandering”, vertelt een anonieme woordvoerder van Tyre Extinguishers aan Bandenportaal.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.