SER: grondstoffenbelasting helpt bij duurzame transitie
(Foto: Shutterstock)

SER: grondstoffenbelasting helpt bij duurzame transitie

De Sociaal-Economische Raad (SER) roept in een nieuw rapport op om de grondstoffentransitie en energietransitie tegelijk aan te pakken, om gestelde milieudoelen te halen. Een suggestie hiervoor is een grondstoffenbelasting voor materialen met een negatieve impact op het milieu.

De organisatie stelt dat de manier waarop we nu omgaan met energie, grondstoffen en materialen tot klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en milieuproblemen leidt. De grondstoffentransitie richt zich op een 100 procent circulaire economie in 2050, ten gunste van klimaat, biodiversiteit en de leefomgeving. SER stelt dat zonder de grondstoffentransitie de klimaatdoelen in de knel komen. Daarom moeten zowel bedrijven als particulieren efficiënter omgaan met grondstoffen, materialen en producten. Hergebruik, reparatie en recycling van producten en materialen zijn hier concrete voorbeelden van. Daarnaast stelt de raad dat circulair grondstoffen- en materialengebruik ook de leveringsrisico’s uit instabiele landen, zoals China of Rusland vermindert.

“Hoogwaardig hergebruik van grondstoffen en materialen, hoogwaardige inzet van biogrondstoffen en verduurzaming van internationale ketens zijn noodzakelijke voorwaarden voor beide transities. Samenhangend beleid is dus cruciaal”, vertelt Ed Nijpels, voorzitter van de SER-commissie Duurzame ontwikkeling, in een persbericht.

Suggesties

Om zowel de grondstoffentransitie, als de energietransitie te versnellen komt de raad met een aantal adviezen. Nederlandse bedrijven die opereren in internationale ketens kunnen bijvoorbeeld duurzaamheidswinst realiseren in het buitenland. Het verminderen van primair grondstoffengebruik in internationale ketens moet meetbaar en waardeerbaar zijn, en bedrijven stimuleren. Daarnaast moeten alle ministeries bij het uitvoeren van deze maatregelen betrokken worden. Ook moet de grondstoffentransitie een concreet en afrekenbaar doel hebben, binnen Europese kaders.

Nog het allerbelangrijkste is een samenhangend beleidspakket. SER stelt verder dat er nog nauwelijks beleidsinstrumenten zijn om grondstoffengebruik te verminderen. Dat geldt volgens de raad ook voor hernieuwbare grondstoffen en de toepassing van milieuvriendelijker materialen. Hiervoor geeft SER aan dat er subsidies, normering of beprijzingen kunnen komen, in de vorm van een Europese grondstoffenheffing en snellere vergunningverlening om afval weer als grondstof in te zetten. Het is volgens de raad belangrijk dat het Nationaal Programma Circulaire Economie, dat later dit najaar wordt gepresenteerd, zo’n samenhangend pakket aan maatregelen bevat. De transities zijn daarnaast alleen haalbaar en houdbaar als ze ook rechtvaardig zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.