Runflat banden vaak op verkeerde velg gemonteerd

Runflat banden vaak op verkeerde velg gemonteerd

Runflat banden worden vaak op verkeerde velg gemonteerd waardoor de runflat band niet kan functioneren. Dit zegt Gijs Kusters, commercieel directeur van KSC Import.
Runflat banden moeten worden gemonteerd op EH2+ velgen willen de unieke eigenschappen tot hun recht komen. Hierbij drukt de band recht naar beneden en sluit zichzelf op tussen de hoger opgezette velgrand en de extra hump. Hierdoor blijft de band staan waar hij hoort, en zal bij leegloop de band alleen recht naar beneden duwen, zodat de zijwanden van de band kunnen blijven staan.
Bij de zogenaamde ‘normale’ EH2 velg drukt de band zich in de velgrand. Bij leegloop drukt een runflat band recht omlaag, wordt hij in deze velg niet opgesloten tussen de velgrand en de hump, waardoor hij over de hump kan glijden en in het diepere velgbed zal zakken. Daardoor kan de runflat band zelf niet meer op de zijwanden blijven staan, en zal dan ook niet kunnen functioneren als een runflat band. In een erger geval kan de band van de velg lopen, met alle gevolgen van dien.
Volgens Kusters weten veel bedrijven dit niet, of negeren het advies om de juiste velg te nemen. “Zelfs de bandenproducenten nemen niet één lijn in dit verhaal, soms zeggen ze dat je geschikte velgen nodig hebt, en soms dat je deze kunt monteren op normale velgen.“

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.