RecyBEM-systeem nu wettelijk verplicht

RecyBEM-systeem nu wettelijk verplicht

RecyBemProducenten en importeurs van autobanden zijn nu wettelijk verplicht deel te nemen aan het
RecyBEM-systeem. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft het RecyBEM-systeem algemeen verbindend verklaard.

Verbindend
Al op 29 juni 2015 heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu het RecyBEM-systeem algemeen verbindend verklaard (AVV), maar volgens Kees van Oostenrijk, directeur RecyBEM, geldt dit nu ook in de praktijk. “Hierdoor heeft RecyBEM kracht van wet. De AVV zorgt ervoor dat alle producenten en importeurs van autobanden verplicht worden bij te dragen aan de kosten van inzameling en recycling van autobanden. De handhavingsplicht van RecyBEM is belangrijk voor het opsporen van freeriders met name bij internetverkoop, zodat RecyBEM kan blijven zorgen voor een schoner milieu.”

Afvalbeheersbijdrage
Met de toekenning van de AVV blijft de werking van het RecyBEM-systeem hetzelfde. Producenten en importeurs van autobanden die lid zijn van de Vereniging Band en Milieu geven de banden op die ze op de Nederlandse markt brengen. Per autoband betalen ze de afvalbeheersbijdrage. RecyBEM organiseert de inzameling en recycling van gebruikte banden. Gecertificeerde inzamelings- en recyclingbedrijven voeren de werkzaamheden uit.

Volgens Van Oostenrijk is de marktdekking van RecyBEM hoog: “Maar met het intreden van de shops op internet zijn buitenlandse (web-)leveranciers actief op de Nederlandse markt. Daarbij worden bandenservice- en garagebedrijven, die bij deze bedrijven kopen – vaak zonder dat ze dat beseffen – importeur. Zij vallen daarmee onder het Besluit beheer autobanden. Zonder dat ze het weten zijn ze “freerider” als ze zich niet bij RecyBEM aanmelden en de afvalbeheersbijdrage betalen. Met de AVV is het voor RecyBEM makkelijker deze bedrijven te benaderen en op hun plicht te wijzen tot het afdragen van de afvalbeheersbijdrage. Zo blijven we er voor zorgen, dat we allemaal meedoen met het RecyBEM-systeem.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.