Oosterhout bespaart 12 duizend kilo afvalrubber met containerbanden
(Foto: Shutterstock)

Oosterhout bespaart 12 duizend kilo afvalrubber met containerbanden

Het project Circulariteit in banden in Oosterhout is afgerond. Het project was opgezet door Oosterhoutse ondernemers, Avans Hogeschool en de gemeente om te kijken hoe het verbranden van rubberafval te verminderen is.

Op 1 december 2021 startte in Oosterhout het project Circulariteit, wat afgelopen vrijdag tot een einde kwam. De focus van Circulariteit lag op de banden van afvalcontainers, omdat die volgens de gemeente vaker stuk gaan. Inwoners en bedrijven kunnen dan een nieuwe bak bestellen. In Oosterhout gaat het om een kleine 100 minicontainers per week. De buitendienst ruilt de kapotte bak daarna om voor een compleet nieuwe container.

“Onze leverancier geeft aan dat hun productieproces zich niet makkelijk laat aanpassen om alleen het bovenste deel te leveren, de bak zonder banden. Als het bovenste deel van de kliko kapot gaat zijn de banden en de assen daarvan nog gewoon goed. Die kun je daarom hergebruiken door ze op een nieuwe bak te monteren. Studenten van Avans hebben ook nieuwe toepassingen bedacht voor het rubber van de bandjes. Bijvoorbeeld om stootranden van te maken. Dit wordt tot nu toe nog door geen enkel bedrijf of gemeente gedaan”, vertelt Tim Jagtenberg, manager van de gemeentewerf in Oosterhout, in een persbericht.

Hergebruik

“We hebben verschillende soorten rubberstromen in kaart gebracht. We kwamen op twee stromen uit die in de oven terechtkomen: fietsbanden en afvalcontainerbanden. Met fietsbanden gaat de branche zelf bezig met recyclen, maar met banden van afvalcontainers gebeurt nu niks. Als alle gemeenten deze banden van afvalcontainers gaan recyclen is een besparing van 4 tot 5 miljoen kilogram rubber afval per jaar mogelijk”, stelt Guus Beenhakker, wethouder van de gemeente Oosterhout.

De studenten van Avans hebben diverse prototypes gemaakt van producten die je van het vrijgekomen rubber kan maken. Hieronder vallen bijvoorbeeld plantenbakken en stootbanden voor wegafscheidingen. Om de recycling van containerbanden op te starten is daarentegen startkapitaal nodig. De gemeente Oosterhout en Avans zijn daarom nu op zoek naar andere gemeenten die mee willen doen. “In Oosterhout, een gemeente met 57 duizend inwoners, gaat het jaarlijks om 12 duizend kilogram rubber afval van tienduizend containerbanden. Dat wordt nu weggegooid en verbrand. Avans heeft berekend dat als alle 345 grote en kleinere gemeenten in Nederland meedoen het zou gaan om 4 tot 5 miljoen kilogram herbruikbaar rubber. Stel je eens voor hoeveel CO2 besparing dat oplevert”, besluit Mitchell Droog, docent en onderzoeker bij Avans Hogeschool.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.