Onderzoekers presenteren aanpasbare band

Onderzoekers presenteren aanpasbare band

Een onderzoeksteam van de universiteit van Leipzig heeft tijdens de Hannover Messe 2012 een wat men noemt aanpasbare band gelanceerd. Volgens de onderzoekers past de band zichzelf aan aan de weers- en wegcondities. De band herkent, ongeacht het weer, de condities van de ondergrond waarop wordt gereden, een snelweg, een klinkerweg, een grindweg, en een natte, droge of besneeuwde ondergrond. Het loopvlak wordt automatisch aangepast. Ook zal de band automatisch een minimaal weggeluid, een minimale slijtage en een laag brandstofverbruik met zich meebrengen.
“De banden van vandaag zijn altijd een compromis tussen grip, remcapaciteit en brandstofverbruik; de band moet voldoen aan verschillende situaties”, aldus Professor Detlef Riemer, hoofd van de research groep. “Tijdens het rijden kun je niet makkelijk een band verwisselen. Onze compleet nieuwe band kan zich zelf aanpassen, zelfs onderweg. Elke rit wordt dus gemaakt met de optimale band.”
De band kan zichzelf aanpassen doordat elastische componenten in het loopvlak worden ingebouwd. Deze worden geactiveerd door een controle-unit die in de band wordt geintegreerd. Het eerste functionerende protoype van de band was te zien op de Hannover Messe. Er is patent sazangevraagd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.