Onderwijsinstellingen in Overijssel organiseren onderzoeksessie rubberrecycling
(Foto: Regio Zwolle Circulair)

Onderwijsinstellingen in Overijssel organiseren onderzoeksessie rubberrecycling

Hogeschool Windesheim, het Elastomer Competence Centre en de Universiteit van Twente organiseren op 1 november een werksessie naar de beste methodiek om het recyclen van rubbers te versnellen.

Alle drie de instellingen zien de groeiende afvalrubber-berg, van bijvoorbeeld autobanden, als een groot probleem en werken daarom al jaren samen rondom dit thema. Bij de komende werksessie wordt samen met het bedrijfsleven gekeken wat de resultaten tot nu toe zijn. Daarnaast laten de organisaties ook weten in welke richting toekomstig onderzoek gedaan moet worden. De behoeften, inbreng en opmerkingen komen in een onderzoeksagenda om het recyclen en het 3D printen van deze materialen weer een stap verder te brengen. De bijeenkomst begint om 14.30 uur bij Perron038, Hanzelaan 95B in Zwolle en loopt door tot 17.00 uur.

Laboratoria

Het lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim doet praktijkgericht onderzoek op het gebied van Engineering & Design voor kunststoffen, composiet en elastomeren. Het lectoraat is door zijn docentonderzoekers verbonden aan de opleidingen werktuigbouwkunde, industrieel product ontwerpen, civiele techniek en elektrotechniek. Vier programmalijnen staan in hun onderzoek centraal: Circulaire Economie, Duurzaam Produceren, Industrieel Additive Manufacturing en Hybride Ontwerp. Het 14-koppige lectoraat heeft zeven vaste onderzoekers en drie docentonderzoekers van verschillende opleidingen. Jaarlijks werkt het lectoraat samen met ongeveer 80 bedrijven en werken er ongeveer 60 studenten mee aan onderzoek. Het lectoraat heeft de beschikking over een kunststof verwerkingslab, een composietlab, simulatie faciliteiten en verschillende Additive Manufacturing labs.

Het onderzoek en onderwijs van de Sustainable Elastomer Systems (SES) en Elastomer Competence Centre (ECC) van Universiteit Twente richt zich op de ontwikkeling van elastomeren. Hierbij staat duurzaamheid centraal, met een aantal specifieke onderwerpen als: Recycling, Devulkanisatie, Filler technology, en Fibre reinforcing. De groep bestaat uit negen vaste medewerkers en gemiddeld zeventien tijdelijke medewerkers (postdocs, promovendi en EngD’s). Daarnaast beschikt de groep over een lab voor het maken van elastomeren en apparatuur voor analyse.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.