Nokian Tyres wil weer 2 miljard euro omzet halen
(foto: Nokian)

Nokian Tyres wil weer 2 miljard euro omzet halen

Nokian Tyres wil, na het vertrek uit Rusland, de omzet over een jaar of vijf weer opgevoerd hebben tot minstens 2 miljard euro. De operationele winstmarge moet dan 15 procent bedragen. Het Finse bedrijf hoopt een dezer dagen te beginnen met de bouw van de nieuwe – zero CO2 – fabriek in Roemenië. Die moet dan in 2025 in productie komen.

Dat laat het Nokian Tyres weten in een bericht aan de beurs. “In de komende vijf jaar concentreren we ons op het opbouwen van het nieuwe Nokian Tyres en een terugkeer naar een 2 miljard euro groeitraject met sterke winsten. Historisch gezien wilden we een netto-kas positie halen gezien onze blootstelling aan de risico’s in Rusland. Zonder Rusland kunnen we onze balans weer in evenwicht brengen”, aldus ceo Jukka Moiso.

Nokian meldde verder dat de omzet in het eerste kwartaal met 236,4 miljoen euro bijna 27 procent lager lag dan in 2022. Het afstoten van de Russische activiteiten, dat in maart werd afgerond, heeft daarbij een grote rol gespeeld. Mede door die transactie kwam er onder de streep een verlies van 357,7 miljoen euro uit de bus. Operationeel draaide het bedrijf ook met een verlies van 18,8 miljoen euro terwijl een jaar eerder in het kwartaal nog 21,5 miljoen euro winst werd gedraaid.

Nokian herinnert er aan dat het al eerder een moeilijk eerste halfjaar verwachtte door een tekort aan voorraden. ‘Dat weerspiegelt zich negatief in de omzet en operationele winst. De tweede helft zal naar verwachting sterker zijn door de verkoop van winter- en all-season banden en de bijdrage van contract manufacturing.’ Nokian deelde eerder mee dat het de productie van banden voor de Centraal-Europese markt heeft uitbesteed aan het Chinese Qingdao Sentury Tire Co.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.