Nieuwe wet moet franchisenemers beter beschermen

Er komt een nieuwe wet voor de franchisebranche die de verhouding tussen franchisegevers en franchisenemers moet verbeteren. Hiertoe hebben Staatssecretaris Keijzer (Economsiche Zaken en Klimaat) en Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) het wetsvoorstel franchise gepresenteerd. Dit meldt de Rijksoverheid.

Beschermen
De nieuwe wet moet de franchisenemer in de toekomst beter beschermen. Zo beperkt het wetsvoorstel bijvoorbeeld de mogelijkheid van de franchisegever om contracten eenzijdig te wijzigen. In het wetsvoorstel ligt de nadruk op vier onderdelen die cruciaal zijn voor evenwichtige franchiseverhoudingen: de precontractuele uitwisseling van informatie, tussentijdse wijziging van een lopende franchiseovereenkomst, beëindiging van de franchisesamenwerking en overleg tussen franchisegever en zijn franchisenemers.

Naleven afspraken
Volgens Keijzer bepaalt de samenwerking tussen de franchisegever en zijn franchisenemers het succes van de keten: “Helaas blijkt in de praktijk dat onderling gemaakte afspraken of gewekte verwachtingen niet altijd worden nageleefd, veelal ten nadele van de franchisenemers. Het is daarom noodzaak om met dit wetsvoorstel de machtsbalans te herstellen en bescherming te bieden aan deze franchisenemers.”

Volgens Dekker zijn er in de wereld van franchise regels nodig om de samenwerking tussen de franchisegever en de franchisenemer in goede banen te leiden: “Als franchisenemers weten waar ze aan toe zijn, kunnen ze ook beter ondernemen en sneller inspelen op veranderingen. (Bron: Rijksoverheid)

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.