Nederland kampt met slechte staat personenautobanden

Nederland kampt met slechte staat personenautobanden

41% van de personenwagens kampt met ten minste één band met slijtage of schade. Dit bleek uit onderzoek dat Vaco in oktober heeft laten uitvoeren naar de staat van personenautobanden in Nederland. Men oordeelt dat de resultaten verontrustend zijn.
Bij 10% van de voertuigen zijn één of meer banden zelfs zo slecht, dat ze de veiligheid van de bestuurder en de andere weggebruikers in gevaar brengen. Volgens branchermanager Edwin Brinksma geven zulke resultaten aan dat er iets moet gebeuren om de verkeersveiligheid zeker te stellen: “10% is beslist te veel. In absolute zin gaat het om ruim 800.000 voertuigen.”
25% van de onderzochte personenauto’s rijdt met minimaal één band met een bepaalde schade. Het gaat dan om een geschuurde zijwand of andere beschadigingen in de zijwand. Ook zijn vervormingen geconstateerd als gevolg van rijden op een lege band, slechte montage en perforaties en sneeën in het loopvlak. Verder vertoont ruim 8% van de personenauto’s minimaal één band een onregelmatig slijtagepatroon, vooral om slijtage in het midden van het loopvlak of aan een of beide schouders.
Bijna een op de drie automobilisten rijdt met banden die verouderingsbarstjes en -scheurtjes vertonen. 4% van de personenauto’s in de steekproef staat op banden met minder dan de wettelijke minimum profieldiepte van 1,6 mm. In totaal zijn dat iets meer dan 325.000 voertuigen in Nederland.
Oorzaken voor de zorgwekkende staat zijn volgens Brinksma uitstel van onderhoud door het economische klimaat, de grotere onderhoudsintervallen van auto’s en de lagere keuringsfrequentie van de APK.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.