Minder brandstofverbruik door geluidsarme banden

Wetenschappers van de Noorse stichting voor wetenschappelijk en industrieel onderzoek Sintef zien mogelijkheden voor het reduceren van verkeerslawaai en brandstofverbruik door combinatie van banden met lage rolweerstand met specifieke typen wegoppervlak.

Rolweerstand
Sintef en de technische universiteit van Gdansk (Polen) deden proeven om combinaties te vinden die gunstig zijn voor het verkeerslawaai en de CO2-emissie van conventionele en elektrische auto’s. Bij vier van de vijf bandenmerken voor elektrische voertuigen bleek de rolweerstand verminderd met gemiddeld 40%. Dit zou leiden tot een potentiële daling van het energiegebruik met 12 tot 16% bij een constante snelheid van 50 km/u en 4 tot 6% bij 80 km/u, aldus Sintef.

Minder geluid
“De metingen toonden aan dat een bepaald type stil asfalt (SMA8) een verschil in rolweerstand laat zien van 23% van een EV-band van Continental in vergelijking met een populair type Michelin”, zegt akoesticus Truls Berge. “Deze band wordt standaard geleverd op de elektrische Volkswagen Golf.”
Volgens Berge rechtvaardigt deze vermindering van geluid en verbruik een technologie-‘transfer’: conventionele auto’s zouden kunnen worden voorzien van banden voor elektrische auto’s.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.