Michelin: nieuwe banden voor de helft duurzaam
(Foto: Michelin)

Michelin: nieuwe banden voor de helft duurzaam

Michelin heeft een nieuwe band voor auto’s en een nieuwe band voor bussen gepresenteerd. De banden hebben respectievelijk 45 en 58 procent duurzame materialen en zijn goedgekeurd voor weggebruik.

Michelin stelt dat de twee nieuwe banden een goede stap zijn om tegen 2030 met 40 procent duurzaam materiaal te werken. Tegen 2050 moet dit 100 procent zijn. De banden zijn duurzamer door het gebruik van natuurlijk rubber en gerecycled carbon black. Daarnaast moeten oliën zoals zonnebloemolie en harsen van biologische oorsprong, silica uit rijstschillen en gerecycled staal de duurzaamheid nog verder vergroten. Beide banden hebben volgens het bandenmerk strikt identieke prestatieniveaus als huidig gebruikte banden.

Om nieuwe vaardigheden op te doen en nieuwe materialen te ontwikkelen heeft het merk een partnerschap-programma opgericht. Hierbij ligt de focus op ontwikkeling van technologieën, zoals op het gebied van transformatie en recycling. Voorbeelden hiervan zijn Pyrowave (r-styreen), Carbios (r-PET), Enviro (rCB), IFPEN/Axens met deelname van het Ademe (Frans agentschap voor ecologische transitie) (biobutadieen). Daarnaast is het merk één van de oprichters van Blackcycle en Whitecycle, die met verschillende Europese partners en steun van de EU uitgevoerd. Hierbij is het doel om banden aan het einde van hun levensduur om te zetten in hoogwaardige grondstoffen. Die kunnen op hun beurt weer worden verwerkt in nieuwe banden.

 

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.