Michelin onthult opvolger van Crossclimate
(Foto: Michelin)

Michelin onthult opvolger van Crossclimate

Michelin heeft gisteren tijdens een speciale persconferentie de Crossclimate 2 onthuld. De band die volgens de bandenmaker zowel de prestaties van een zomer-als een winterband kan leveren.

Presentatrice en journalist Hayley Edmonds stelt tijdens de presentatie dat de belangrijkste zaken bij de ontwikkeling van de nieuwe band veiligheid en milieu waren. Vooral op het eerste aspect wordt nadere toelichting gegeven. In Europa komt namelijk veel verschillend weer voor en hier wil de bandenmaker op inspelen. Volgens vicepresident Scott Clark van Michelin moeten klanten zich bij zowel regen, sneeuw, als hitte veilig voelen.

De Crossclimate 2 vervangt Michelin’s vorige lijn all-season banden met dezelfde naam. De eerste versie was op de Europese markt een succes en heeft daarnaast ook verschillende awards gewonnen. Volgens data van Michelin zijn 225.000 Europese vlootvoertuigen sinds de invoering in 2015 met deze banden uitgerust en zijn er in totaal 23 miljoen stuk verkocht. De cijfers zijn volgens Clark het gevolg van de beperkte keuze op de all-season markt, die er toen nog was. Volgens Michelin is de markt zowel gegroeid, als professioneler geworden. Het bedrijf verwacht daarom dat de all-season markt de komende vijf jaar met zestien procent gaat groeien.

Ontwikkeling

Volgens het Franse merk heeft de nieuwe Crossclimate evenveel grip aan het einde, als aan het begin van zijn leven. Michelin redeneert dat hierdoor langer op de band doorgereden kan worden. Dit moet zowel beter voor het milieu, als goedkoper voor klanten zijn. Het bedrijf stelt dat om dit te bereiken de rolweerstand verminderd is met vijftien procent. Wel wordt benadrukt dat in landen waar winterbanden niet minder dan vier millimeter profiel mogen hebben, de banden niet tot hun maximale twee millimeter gereden kunnen worden. Clark vertelt verder dat doordat de banden minder vaak verwisseld worden, klanten ook tijd en ruimte besparen. De prijs van de banden is volgens de bandenmaker vergelijkbaar met andere banden uit het segment.

“Bij de ontwikkeling van de nieuwe Crossclimate zijn we gestart met een zomerband en hebben we deze een winter-performance gegeven”, zegt Cyrille Roget, directeur techniek en ontwikkeling van Michelin. Hij vertelt verder dat de banden door Michelin’s Evergrip-technologie onder alle omstandigheden tractie behouden en een korte remweg hebben. Volgens Michelin zelfs de kortste remweg in de hele all-season categorie. De banden zijn verder uitgerust met het drie sneeuwvlokken-label voor all-season banden. De sprekers verduidelijken daarentegen wel dat als de bestuurder op reguliere basis met zware sneeuw te maken heeft het verstandig is om alsnog winterbanden te monteren.

Eigenschappen

Roget vervolgt dat V-vormige profielblokken meer stabiliteit en contact met de weg bieden. De V-vorm werkt dan als de voorkant van een boot, waardoor water makkelijker afgevoerd kan worden. Als bijkomend voordeel stelt Roget dat wanneer de banden beginnen te slijten, de V breder wordt. Dit zorgt voor een nog makkelijkere afvoer. Over de gebruikte compound vertelt hij dat deze niet uithardt in de zomer en zijn grip niet verliest in de winter. Daarnaast moet hij ook voor meer comfort en minder weggeluid zorgen. Volgens de bandenmaker behoudt de nieuwe band een betere grip in de sneeuw, door sneeuw tussen het profiel te laten komen. Sneeuw plakt namelijk beter aan sneeuw dan het rubber van de band. Om de grip nog een boost te geven heeft de nieuwe Crossclimate een inkeping in de rand van het profiel. Hierdoor kan de band zich beter ‘vastbijten’ in de sneeuw.

Michelin gaat 105 verschillende varianten van de Crossclimate 2 in maten vijftien tot twintig inch produceren. Speciale versies voor busjes zijn nu nog in ontwikkeling en worden later gelanceerd. Om hun banden te blijven verbeteren en af te stemmen op de behoeften van klanten blijft de bandenmaker ook na de uitrol prestatie-data verzamelen. Het merk levert ook de Crossclimate als OE fittment aan verschillende autofabrikanten. Modellen als de Volvo V60, Volvo XC 90 en DS 4 Crossback worden uitgerust met de banden.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.