Michelin: 8 procent minder winst in 2013

Michelin: 8 procent minder winst in 2013

MichelinMichelin heeft vorig jaar 8 procent minder winst behaald. Belangrijkste redenen zijn de gedaalde omzet door de verkoop van banden en de hoge kosten voor reorganisaties.
Daling omzet
De omzet daalde vorig jaar van 21,5 miljard euro in 2012 tot 20,3 miljard. De operationele winst kwam uit op 2,23 miljard euro, vergeleken met 2,42 miljard een jaar eerder. De nettowinst bedroeg ruim 1,1 miljard euro, een daling van 28 procent ten opzichte van een jaar eerder. “Door de hoge koers van de euro bleven er na het inwisselen van vreemde valuta minder euro’s over dan in voorgaande jaren”, zo schrijft Michelin in een verklaring. “De omzet daalde daardoor met een kleine zes procent naar 20,2 miljard euro.”
Productieproces goedkoper
Naast de ongunstige wisselkoersen werd de winst het afgelopen jaar ook gedrukt door kosten om het productieproces van banden goedkoper te maken. De winstdaling werd enigszins beperkt door een daling van de grondstofprijzen.
Michelin probeert een al 6 jaar durende malaise op de Europese automarkt te compenseren met de verkoop van banden voor mijnbouwvoertuigen en andere grote transportmiddelen buiten het continent. Daardoor werd het bedrijf blootgesteld aan flinke dalingen van buitenlandse valuta.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.