Meerderheid niet voor winterbandenwet

Meerderheid niet voor winterbandenwet

In Nederland lijkt er geen meerderheid te vinden voor een verplichting om winterbanden te monteren bij winterse omstandigheden. Althans, dit blijkt uit een artikel in Nu.nl.
Volgens deze nieuwssite zijn belangenorganisaties als ANWB en Veilig Verkeer Nederland (VVN), het Verbond van Verzekeraars en de Bovag geen voorstander voor een winterbandenplicht. Zij bevelen het gebruik van winterbanden weliswaar aan, maar vinden dat de veiligheid een individuele afweging blijft. Ook wordt genoemd dat handhaving een onmogelijke taak is. Volgens Nu.nl vindt het Verbond van Verzekeraars een wettelijke verplichting “een vergaande en voor de consument kostbare maatregel.” Bovag zegt te geloven in bewustwording over de veiligheid van winterbanden. “’Winters als deze helpen om die bewustwording te laten groeien’, zegt woordvoerder Paul de Waal.
Verder bleek uit een enquête van verzekeraar Allsecur onder 5000 automobilisten dat slechts 31 procent voor een wettelijke verplichting is, 52 procent is tegen. ”Zij vinden het een eigen verantwoordelijkheid van de automobilist”, aldus Ron Adams van Allsecur. Leaseplan, met ruim 75.000 auto’s uit een wagenpark van 120.000 (65procent) op winterbanden, zegt nog nauwelijks effect op de schade te kunnen zien. Zakelijke rijders mét winterbanden rijden net zo veel schade als klanten op zomerbanden, constateert Erik Staat van Leaseplan.
Volgens Nu.nl heeft de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) nog weinig onderzoek gedaan naar de effecten van winterbanden.

Dit bericht heeft 0 reacties

  1. Alex Koelemeijer

    Ik denk dat je winterbanden of banden met winterse eigenschappen zoals allseason banden beter wel verplicht kan stellen.
    Wanneer je voorganger winterbanden heeft en jij niet, is jouw remweg 28 meter langer op besneeuwd wegdek bij 50 kilometer per uur. Het geeft zo alleen maar gevaarlijke situaties.
    De kosten vallen mee. Er zijn banden in verschillende prijsklassen en de zomerband slijt niet wanneer de winterband onder de auto ligt.

  2. H.H.

    Vreemde mensen die Nederlanders die geen winterbanden willen.
    Wanneer we naar de omringende landen gaan kijken waar wel een wet of plicht is komt het zeker de veiligheid ten goede. Deze mensen in die landen zullen toch echt wel weten wat er gebeurd en wat goed is.
    Dat verzekeringsmaatschappijen er niet volledig achter staan snap ik ook niet. De investering die iemand moet doen om 4 winterbanden aan te schaffen is een aankoop van de toekomst naar voren halen enkel de wisselkosten zijn de extra kosten en wanneer je deze afzet tegen over je eigen risico dan is je eigen risico toch wel iets hoger.
    Wanneer de verzekeringsmaatschappijen het nu gaan stimuleren zul je zien dat er wel meer bewustwording komt van het gebruik van winterbanden wat iedere weggebruiker ten goede komt in zijn of haar veiligheid.
    Degenen die geen winterbanden hebben moeten juist zwaarder belast gaan worden, hogere premie, hoger eigen risico, hogere zorgverzekering bij persoonlijk letsel als gevolg van etc. Net zoals je eigen indammen tegen diefstal.
    De mensen die geen winterbanden rijden brengen juist de veiligheid van de degenen die wel winterbanden in gevaar. Er moet eerst iets ernstig gebeuren voordat er daadwerkelijk een besluit genomen gaat worden. Ik hoop dan dat dit wel die mensen aangaat die er nu voor kiezen dat het geen verplichtig of wet gaat worden.
    Verder wordt er ook niet naar gekeken wat het de economie kost wanneer er mensen zijn die geen winterbanden rijden en hierdoor grote files veroorzaken.
    Met vriendelijke groet en dat er maar heel veel sneeuw mag vallen en dat het spiegelglad wordt.
    H.H.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.