Koeweit begint zee aan banden te recyclen
(Foto: Reuters)

Koeweit begint zee aan banden te recyclen

Koeweit begint met het recyclen van 42 miljoen oude banden. De golfstaat wil hiermee één van de grootste autobandenkerkhoven op aarde opruimen.

De stortplaats was maar zeven kilometer van een buitenwijk verwijderd. Reuters meldt dat inwoners last hadden van vuur waarbij giftige rook bij vrij kwam. Daarnaast is de oliestaat van plan om op de locatie 25 duizend nieuwe huizen te bouwen. Daarom zijn de banden eerst naar al-Salmi, bij de grens met Saudi-Arabië, verplaatst. Hier staat een faciliteit van Epsco Global General Trading, die de banden verwerkt. Eerst vindt sortering plaats, waarna de banden versnipperd en tot vloermatten gedrukt worden.

“De fabriek helpt de samenleving door gedumpte oude banden op te ruimen en er consumentenproducten van te maken”, vertelt Alaa Hassan, ceo van Epsco, aan Reuters. Hassan voegt eraan toe dat Epsco de producten ook exporteert naar naburige Golfstaten en Azië. De fabriek opende in januari 2021 en kan volgens het bedrijf jaarlijks drie miljoen banden recyclen.

Oliestaat

Koeweit is een OPEC-lid en heeft een bevolking van ongeveer 4,5 miljoen inwoners. Volgens cijfers van het Koeweitse Centrale Statistische bureau had het land in 2010 nog 1,5 miljoen voertuigen. Dit aantal was in 2019 al gegroeid naar 2,4 miljoen voertuigen. De regering hoopt dat al-Salmi tot een regionaal bandenrecyclingcentrum uitgroeit. Om dit te bereiken staat de bouw van meerdere fabrieken gepland.

De Al Khair Groep was ook betrokken bij de opruimactie. Dit bedrijf vervoerde namelijk meer dan de helft van alle banden naar de nieuwe locatie. Dit gebeurde met maximaal 500 vrachtwagens per dag en de groep is van plan een nieuwe fabriek te openen. Hier kan het bedrijf banden met een pyrolyse-proces verbranden. Al Khair-ceo Hammoud al-Marri vertelt dat hiermee een soort olie geproduceerd kan worden. Die is op zijn beurt weer te gebruiken in industriële ovens zoals cementfabrieken.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.