Helft Belgen op winterbanden

Helft Belgen op winterbanden

Ongeveer de helft van de Belgen rijdt op winterbanden; van de Walen is dat 60% en van de Vlamingen 40%. Dit blijkt uit een nieuwe enquête van het BIVV (Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid).

Onderhoud
Meer dan een derde van de bestuurders denkt er ook aan om een speciaal winteronderhoud te laten doen. De anderen zijn niet bewust bezig zijn met de technische staat van hun voertuig. De enquête van BIVV wees ook uit dat één op 8 bestuurders nooit zijn bandenspanning nakijkt. 43% van de bestuurders koopt nieuwe banden wanneer hun garagist dat aanbeveelt. 52% neemt zelf het initiatief om van banden te verwisselen wanneer ze een defect vaststellen. Volgens BIVV is een aanzienlijk deel van de Belgen zich dus wel bewust van het belang van de banden. 5% van de bestuurders wacht echter tot de technische controle de banden afkeurt of op een lekke band voordat hij ze gaat vervangen.

Zelf opleggen
Volgens BIVV is het meest verrassende cijfer uit het onderzoek dat 1 op 3 bestuurders zijn winterbanden er zelf oplegt: “Daarnaast rijdt ook 1 bestuurder op 100 het hele jaar door met winterbanden. Dit kan negatieve gevolgen hebben op de veiligheid.”

Ook over de bandenspanning zijn de cijfers van BIVV veronrustend: slechts 21% van de bestuurders volgt het advies van professionals en kijkt de bandenspanning elke maand na. Walen (30%) doen het wat dat betreft iets beter dan Vlamingen (16%). Een kwart (24%) checkt de bandenspanning alleen maar wanneer de banden slap zijn en 1 op de 8 (12%) controleert dit zelfs nooit.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.