Meer winst in uitdagend jaar voor Hankook
(Foto: Shutterstock)

Meer winst in uitdagend jaar voor Hankook

Hankook heeft zijn financiële resultaten over 2021 bekendgemaakt. Hierin steeg naar eigen zeggen de verkoop van banden met 10,7 procent. De bandenfabrikant heeft over het hele jaar 5,3 miljard euro omgezet en 474 miljoen euro winst gedraaid. Daarnaast steeg ook de bedrijfswinst met 2,2 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Het Zuid-Koreaanse merk stelt dat vooral de eerste helft van het jaar een positief resultaat gaf. Vooral vervangingsbanden en ultra-high performance (UHP) banden deden het vorig jaar goed. Deze laatste categorie groeide met 3,1 procentpunt tot een percentage van 37,7 procent van de totale personenauto-banden verkoop.

Daarentegen zag de tweede helft van 2021 er een stuk minder rooskleurig uit voor Hankook. De bandenmaker geeft aan dat vooral het tekort aan halfgeleiders, stijgende grondstofkosten en werkstakingen in zijn fabrieken in Daejeon en Geumsan hiervoor verantwoordelijk zijn. Hierdoor daalde de verkoopopbrengst met 1,4 miljard euro en daalde de bedrijfswinst met 61,3 procent ten opzichte van vorig jaar.

Vooruitblik

Ondanks de tegenvallende resultaten uit de tweede helft van 2021 blijft het merk optimistisch. Zo heeft Hankook zijn OE-leveringen in de EV-sector uitgebreid met de Porsche Panamera, BMW X3M en X4M, Audi e-tron GT, en Volkswagen ID.4. In een persbericht laat het bandenmerk weten in 2022 groei met dubbele cijfers na te streven. Ook wil Hankook het percentage UHP-banden (van alle verkochte banden) naar 42 procent te laten groeien. Daarnaast gaat het bedrijf nog meer inzetten op OE-partnerschappen voor elektrische auto’s.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.