Groei omzet Nokian zet door

Groei omzet Nokian zet door

Nokian heeft in het derde kwartaal van 2017 een omzet geboekt van 363,1 miljoen euro, 14,5% meer dan dezelfde periode vorig jaar toen de omzet 317,2 miljoen bedroeg. Dit blijkt uit het gepresenteerde kwartaalverslag.
Rusland
De sterke groei was evenwel te verklaren door de hogere verkoop van personenautobanden in vooral Rusland. De groei had groter kunnen zijn, maar werd beinvloed door negatieve effecten voor wisselkoersen. Het bedrijfsresultaat nam met 21,3% toe tot 89,8 miljoen euro. De winst nam af met 82,8% tot 10,2 miljoen euro. Reden hiervoor waren extra belastingen en hoge rentekosten.
In de eerste negen maanden van 2017 vertegenwoordigde de verkoop van personenautobanden 70% van de totale omzet van Nokian, tegen 67% een jaar eerder. Het aandeel van zware banden was 11% en de omzet door Nokians’ bandenserviceketen Vianor 19%.
Grondstofkosten
Voor het hele jaar 2017 verwacht Nokian 20% hogere kosten van grondstoffen. Nokian verhoogt daarom de bandenprijzen. Ook verbetert men de efficiency verhoogt de bandenvolumes. CEO Hille Korhonen zei over de sterke stijging in Rusland dat deze weliswaar 86 procent bedroeg: “Ons marktaandeel is toegenomen en deze groei was positiever dan we hadden verwacht. Maar na de 15 procent daling in 2015 is de afzet nog steeds op een laag niveau. Consumenten hebben er nog steeds niet meer geld te besteden dan ze in dat jaar hadden.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.